Woorden voor de onderstroom

In een klein team van ouderenwerkers was de helft ‘wegbezuinigd’. De 5 overgebleven collega’s werkten hard om alles voor elkaar te krijgen. Ze vormden een sterk en loyaal team. Maar door alle bezuinigingen hadden ze hun rug naar de managers en het hoofdkantoor gekeerd. Toen de economie weer aantrok, kregen ze 3 nieuwe collega’s. Deze klaagden bij de manager dat ze geen aansluiting vonden en ‘vieze klusjes’ mochten klaren.

Ik ben eerst 2 keer gaan praten met de 5 oorspronkelijke teamleden. Zij konden hun pijn bespreken in openheid en vertrouwen. Daarna brachten zij in kaart welke plek waardevol was voor hun nieuwe collega’s. Bij het derde gesprek werden ook zij uitgenodigd. De oorspronkelijke teamleden heetten hen welkom en spraken open over hun gevoelens. Nu vormen de 8 collega’s samen een hecht team.

Dit is een mooi voorbeeld van het belang van openheid. Want als de onderstroom (gevoelens van twijfel, onopgeloste problemen, roddels, twijfel of verborgen agenda’s) geen woorden krijgt, bestaat het risico op stagnatie, conflicten of verzuim. Door in een open dialoog twijfels en kwetsbaarheid te delen, komt de onderstroom boven. Dan kan alles weer gaan stromen.