Je talent water geven

‘Met ieder mens is er iets nieuws in de wereld gebracht, dat er nog niet was, een eerste en enig iets’

Vaak zijn we ons onvoldoende bewust van onze talenten. Onze eigen talenten zijn voor onszelf zo triviaal en gewoon dat wij het niet als iets bijzonders zien.

Er is iets paradoxaals aan talent. We bezitten het allemaal en tegelijkertijd in het moeilijk te benoemen. Om talent zichtbaar te maken en te benoemen heb je anderen nodig. Als een ander je talent benoemd lijkt het of deze ruimte krijgt en daardoor kan gaan groeien.

Het is niet automatisch zo dat je iets gaat doen met je talent. Het is belangrijk dat je een omgeving vind waar je iets kunt doen met jouw talent. Je kunt dus talent hebben die niet zichtbaar wordt in de omgeving waar jij werkt en leeft.

Voor mij betekent tekenen veel. Dit is een talent waar ik vroeger op de middelbare school complimenten over kreeg. Toch heb ik er jaren niets mee gedaan. Waarschijnlijk omdat ik vond dat ik niet goed genoeg was en niet durfde ‘tevoorschijn te schijnen’
Door de cursus ‘Zakelijk tekenen’ van die zei ‘ het hoeft niet perfect te zijn’. En Miranda Apeldoorn die zei: ‘ Waarom gebruik je je tekeningen niet online?

Zij gaven mij dat laatste duwtje wat ik nodig had. Nu teken ik elke week, het gaat vanzelf.

Het is de moeite waard te onderzoeken wat jouw talenten kanten zijn. In onze huidige samenleving is veelal de nadruk gaan liggen op het verminderen van onze tekortkomingen. Tekortkomingen zijn vaardigheden waar we niet goed in zijn en die we ons met (grote-) moeite eigen kunnen maken.

Bij mij waren het de docenten die zich bogen over mijn tekortkomingen. Mijn spelling was een ramp. Achteraf bleek het verspilde moeiten, en heeft het alleen maar frustratie, teleurstelling en onzekerheid opgeleverd.

We hebben allemaal talenten en tekortkomingen. Dit is een gegeven en maakt ieder mens uniek. Het is belangrijk onze tekortkomingen te accepteren en deze niet te bestrijden, maar ons juist te richten op onze talenten.

Het is de moeite waard te onderzoeken wat jouw talenten zijn. Hier kan ik je bij helpen stuur mij gerust een berichtje als je daar interesse in hebt.

 

talent water geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.